Katsastusteemat

Veneiden kiinnitysvarusteet

Viime kaudella satamassamme tapahtui muutama ikävä vauriotilanne, kun veneen kiinnitys petti. Siksi nyt ennen veneilykauden alkua olisikin hyvä aika tarkastaa veneen kiinnitysvarusteet ja päivittää kuluneet, tai alimittaiset varusteet vastaamaan veneen ja satamassamme vallitsevien olosuhteiden vaatimuksia. Seuran satamavastaavat huomioivat veneiden kiinnitykset, ja ottavat tarvittaessa henkilökohtaisesti yhteyttä veneen omistajaan, mikäli varusteiden ei katsota olevan riittävät.

Huomioi ainakin nämä asiat kiinnitysvarusteissa
  • Kiinnitysköydet, karabiinihaat ja poijukoukut vastaavat veneen kokoa, niin että ne kestävät varmasti satamassa myrskyiselläkin säällä vallitsevissa olosuhteissa.
  • Asianmukaisessa poijuhaassa/poijukoukussa tuotteen valmistaja on ilmoittanut sille murtolujuuden, ja tämän lujuuden on oltava riittävä veneen kokoon nähden.
  • Jos tuotteen kestävyyttä ei ole ilmoitettu, niin sitä ei ole todennäköisesti tarkoitettu kuin väliaikaiseen
  • kiinnitykseen hyvissä olosuhteissa.
  • Poijuhaan kanssa huomioi huolellinen käyttö.Poijuhaka voi jäädä helposti poijun aisassa epäsuoraan asentoon, joka heikentää paljon vetolujuutta.
  • Kiinnitysköysien kumijoustimet tai vastaavat ominaisuudet omaavat köydet säästävät venettä ja laituria
  • Laitasuojat eli fendarit veneen koko huomioiden. Laitasuojia tulee olla 4–6 kappaletta.
  • Seuraa varusteiden kuntoa pitkin veneilykautta ja uusi niitä tarvittaessa. Vieraile veneellä usein veneilykauden aikana, etenkin kovien tuulien aikana ja jälkeen. Havaitset kuluneet köydet ja vauriot kiinnitysvälineissä ajoissa.

Katsastussääntöjen kohdasta 4 VENEVARUSTEET löytyy tarkemmat tiedot esimerkiksi laitasuojien lukumäärästä ja kiinnitysköysien mitoituksesta: SPV:n katsastussäännöt

Turvavarusteet

Kiinnittäkää erityistä huomiota määräyksiin ilmatäytteisistä pelastusliiveistä (paukkuliivit on tarkastettava vuosittain maahantuojan ohjeiden mukaisesti ja tarkastusmerkittävä), palonsammuttimista ja hätämerkinantovälineistä. Uusitut määräykset hätämerkinantovälineistä mahdollistavat valinnan omien käyttöolosuhteiden mukaisesti.

HUOM! Vene minkä turvavarusteissa on puutteita ei läpäise katsastusta ja katsastus voidaan suorittaa loppuun vasta kun turvavarusteet ovat kunnossa. EM katsastajat eivät suorita veneiden katsastuksia enää 10.6 jälkeen. Jos vene vaatii uusintakatsastuksen 10.6 jälkeen, veneen omistaja on velvollinen suorittamaan katsastuksen loppuun, joko kaupallisen palveluntarjoajan, tai jonkun muun seuran katsastajan toimesta.